L’amor és la nostra energia psicoemocional primària, i per tant, és el nucli de la nostra vida i de les nostres relacions amb els demés.
Qualsevol de nosaltres a sentit el que és l’amor, o el que és estar enamorat, i molts estarem d’acord que és un dels sentiments més bonics que podem arribar a sentir.
Per això, des de l’àmbit psicològic s’ha estudiat molt sobre el que s’ha anomenat la psicologia de l’amor, donant lloc a diferents perspectives. Per exemple, el gran Sigmund Freud el descrivia com una bogeria passatgera que s’inicia amb l’atracció física i que desencadena un huracà d’emocions dins l’individu.
Tècnicament, hi ha una sèrie d`hormones que són les responsables d’aquest estat eufòric, com són l’adrenalina i la dopamina. Aquestes descàrregues hormonals solen durar al voltant de 6 mesos, i posteriorment comencen a suavitzar-se. És llavors quan el vincle amorós situa els seus pilars en altres valors com el companyerisme, l’amistat o el carinyo.
D’entre les diferents teories psicològiques que hi ha en el camp de l’amor, en destaca la “Teoria triangular de l’amor” de Sternberg, que presenta l’amor com quelcom més enllà dels sentiments, i el defineix com un equilibri entre la confiança, la passió i el compromís.
Entenent la confiança com aquells sentiments que dins d’una relació promouen el vincle, els desitjos, el somnis, les il•lusions, la connexió i l’apropament. La passió com l’intens estat de desig d’unió entre un i altre, com l’expressió de desitjos i necessitats sexuals. I el compromís com la decisió d’estimar a una altra persona, que ens ajudarà, ens donarà un suport incondicional i no ens oblidarà mai.
Els diferents equilibris entre els tres factors ens donarà segons Stenberg, set tipus d’amor diferents:

L’Amor Buit: És un amor on només hi ha comprimís, ja que no hi ha ni passió ni confiança. És la típica parella que té una relació de conveniència.
El caprici: Es dona quan només tenim passió, el desig sexual, i no hi ha rés més. Seria el cas de tenir una aventura amorosa.
L’Amor Boig: Està format per la passió i el compromís. És un amor poc realista doncs no es coneix a l’altra persona perquè no hi ha la confiança. És més fort que el caprici, ja que hi ha el compromís de tornar-se a veure. Seria el tipus d’amor que es podria mantenir amb un amant, tot i tenir la teva parella.
L’Amor Romàntic: És el que té la passió i la confiança, però no hi ha compromís. És un tipus de relació amorosa que avui en dia podem veure bastant estesa, són les relacions sense compromís.
L’Amor Sociable: És aquell en el que hi ha confiança i compromís però ja no hi ha la passió. Aquelles parelles, que solen ser moltes, que viuen juntes de fa molts anys.
L’Amor Carinyós: No hi ha ni passió ni compromís, però hi ha confiança que permet que hi hagi un fort lligam emocional i una bona amistat.
L’Amor Complet: És l’amor ideal, ho te tot, compromís, passió i confiança.

parella