Amics lectors! Avui m’agradaria parlar-vos d’una de les habilitats emocionals més important que tenim al nostre abast, es tracta de l’empatia.

L’empatia és aquella capacitat que tenim de posar-nos en la pell de l’altra, és la possibilitat de sentir l’emoció que hom sent en certa circumstància.

Personalment crec que la comprensió empàtica o la capacitat de posar-se al lloc de l’altre és la demostració més pràctica en que la persona pot demostrar la seva intel·ligència emocional. Doncs l’empatia ens demana pensar en la perspectiva dels demés, i d’acord amb el seu mapa mental i emocional.

Per això, avui aprofito per parlar de l’empatia de la nostra societat, ja que en una societat anomenada moderna i avançada veig que el nivell empàtic està a l’altura d’un xiquet de P3. Perquè socialment som incapaços de posar-nos al lloc de l’altre? Algú ha pensat que està sentint un exiliat Siri? Els nostres líders socials (governants) en algun moment es pregunten com viu la gent les seves polítiques “retalladistes”? La sra. Angela Merkel es va posar en la pell d’aquella xiqueta palestina? I així podria anar fent un sense fi de preguntes empàtiques que difícilment es podrien respondre.

Per tant, per tal de superar el nostre nivell de parvulari cal fomentar l’empatia social com a eina essencial per a la prevenció de conflictes, i per a potenciar el benestar social, i per això, caldrà que els nostres líders i polítics comencin a ser quelcom més empàtics.

Avui per acabar us deixo amb una frase de Barack Obama:

“Aprendre a estar a la pell d’un altre, a veure a través dels seus ulls, així és com comença la pau. I depèn de tu fer que això passi.”

empatia